steponas.z@outlook.com

Vėdinimas ir oro kondicionavimo įrengimas

Į ką svarbiausia atsižvelgti įrengiant ventiliaciją?

Vienas svarbiausių kriterijų yra tai, kad vienam žmogui būtų tiekiamas pakankamas oro kiekis. Paskaičiuota, kad vienam asmeniui turi būti tiekiama maždaug 36 m3/h oro: nors suaugęs žmogus sunaudoja 7-12m3/h oro, tačiau jį naudoja ir įvairus įrenginiai (pavyzdžiui, virtuvės gartraukis sunaudoja net 600m3/h). Taigi, nepakanka vien tik atverti langus, kad į patalpas patektų šviežio oro srautas, tad ventiliacijos sistemos įrengimas gali būti puikia pasirinkimo galimybe. Ventiliacijos įrengimas yra galimas įvairiose patalpose – tiek nuosavuose namuose, tiek ir butuose. Jei ventiliacijos montavimas yra atliekamas bute, tokiu atveju gali pasiteisinti sieniniai rekuperatoriai, kurių montavimui nereikia išvedžioti ortakių, tad darbai yra atliekami pakankamai greitai ir paprastai. Nuosavų namų vėdinimo sistemų įrengimas yra sudėtingesnis, montavimo darbai turėtų būti atliekami dar prieš atliekant namų apdailą. Jei vėdinimo sistemos yra įrengiamos ligoninėse, vaikų darželiuose, mokyklose, ir t.t., tikėtina, kad įvairios patalpos turės būti vėdinamos skirtingu intensyvumu, todėl svarbu pasirūpinti, kad vėdinimo sistema užtikrintų tinkamą oro judėjimą.

Ar ventiliacijos sistemos visada yra būtinos?

Paskutiniu metu naujai statomiems pastatams (renovuojamiems – taip pat) yra taikomi kur kas griežtesni energetinio naudingumo reikalavimai, ir dėl šios priežasties patalpos tampa kur kas sandaresnės. Nors šaltuoju metų laiku tai gali užtikrinti didesnę šilumą namuose, tačiau namus išvėdinti gali būti tikrai sudėtinga. Taigi, ventiliacijos sistemos montavimas yra tiesiog būtinas. Vėdinimo sistemos įrengimas bus neprivalomas tada, jei namas yra pastatytas iš rąstų – mediena leidžia namams natūraliai vėdintis, todėl vėdinimo sistemomis netenka rūpintis papildomai. Pasikonsultavę su manimi visada galėsite atrasti tinkamas galimybes, kurios tam tikrose situacijose galėtų labiausiai pasiteisinti. Galimybių yra tikrai daug, todėl kreipkitės, ir galėsiu jums patarti, ką vertėtų pasirinkti.

REKUPERACINĖ VĖDINIMO SISTEMA

Kodėl rekuperacinė vėdinimo sistema yra tokia populiari?

Paskutiniu metu vis daugiau žmonių nusprendžia namuose įsirengt rekuperacinę vėdinimo sistemą ir kartais yra keliamas klausimas, ar rekuperacinė vėdinimo sistema yra tikrai būtina, ar vis dėlto tai tėra mados reikalas. Taigi, kaip viskas yra iš tiesų?

Nauji pastatai tampa vis sandaresni

Renovuojami bei naujai statomi namai dėl griežtėjančių energetinio naudingumo reikalavimų tampa vis sandaresni, ir, nors tai padeda taupyti energijos sąnaudas, galima įžvelgti ir vieną didelį trūkumą – namai kur kas prasčiau vėdinami. Taigi, jei norima, kad namuose nesikauptų drėgmė, rekuperacinė sistema namui yra tiesiog būtina. Deja, vien atverti langus paprasčiausiai nepakanka – drėgmė gali imti kauptis įvairiose sandaresnėse patalpose (pavyzdžiui, vonioje, kur paprastai nėra langų). Dėl drėgmės pertekliaus namuose gali imti veistis pelėsis, o jo naikinimas gali būti tikrai labai sudėtingas.

Uždarose patalpose praleidžiame 90 procentų paros laiko

Tyrimai parodė, kad namuose oras yra net 100 kartų labiau užterštas nei lauke, todėl rekuperacinė sistema namui ar butui yra tiesiog būtina – patalpose praleidžiame net 90 procentų paros laiko. Niekam ne paslaptis, kad oro kokybė turi įtakos ir bendrai mūsų savijautai, todėl svarbu pasirūpinti, kad namai visada būtų tinkamai vėdinami. Rekuperacinė vėdinimo sistema gali padėti pašalinti įvairius alergenus, išvalyti orą bei palaikyti optimalią jo drėgmę bei temperatūrą. Taigi, toks sprendimas yra tiesiog būtinas kiekvienuose namuose.

Ar tai brangu?

Gana dažnai yra teiraujamasi, kiek gali kainuoti rekuperacinė vėdinimo sistema, ir tai visada priklauso nuo to, kokia konkreti sistema yra pasirenkama. Įvairių bendrovių nustatyti įkainiai taip pat gali labai skirtis, tad pasinaudoję internetine paieška pagal tam tikrus raktažodžius, pavyzdžiui, rekuperacinė vėdinimo sistema kaina, labai greitai galėsite sužinoti, kokius įkainius yra nustačiusios įvairios skirtingos bendrovės. Galiu drąsiai teigti, kad jums pasiūlysiu geriausią kainos ir kokybės santykį, o rekuperacinė sistema namui yra ne mados reikalas, bet būtinybė – sandarias patalpas tikrai nėra paprasta išvėdinti, tad tam visada pasitarnaus rekuperacinės sistemos.

REKUPERATORIAI BUTUI

Rekuperatoriai butui – sprendimas norintiems švaresnio oro

Rekuperatoriai yra mechaninio vėdinimo sistemos, kurios padeda vėdinti patalpas, valyti orą ir šaltuoju metų laiku efektyviau sušildyti patalpas. Vieni didžiausių rekuperatorių privalumų yra tai, kad jie padeda išvalyti orą nuo alergenų, palaikyti optimalų drėgmės balansą ir išlaikyti tinkamą patalpų temperatūrą. Nors kartais manoma, kad rekuperatoriai gali būti pritaikomi tik nuosavuose namuose, tačiau tai nėra tiesa – taip pat yra siūlomi rekuperatoriai butui, kurie gali būti montuojami be ortakių. Vienas tokių pasirinkimų – tai sieninis rekuperatorius, kuris pasižymi iš tiesų puikiomis savybėmis.

Didžiausi rekuperatorių privalumai

Paprastas montavimas

Sieninis rekuperatorius yra greitai ir paprastai montuojamas: nėra reikalingas kaimynų sutikimas, namuose nereikia išvedžioti ortakių, įrengti rekuperatorių galima ir tada, kuomet apdaila jau yra atlikta. Tuo atveju, jei bus pasirenkamas sieninis mini rekuperatorius, jo įrengimui tikrai neprireiks daug laiko bei pastangų, o jūs galėsite džiaugtis kur kas švaresniu ir gaivesniu oru namuose. Taigi, toks pasirinkimas gali pasiteisinti iš tiesų dažnais atvejais, kada norima, kad namuose esantis oras būtų sveikesnis.

ORO KONDICIONIERIAI

Oro kondicionieriai: į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Oro kondicionierių pasirinkimas yra pakankamai didelis, todėl pirkėjai visada gali pasirinkti tokią produkciją, kuri geriausiai atitiktų poreikius. Taigi, kaip gali būti pasirenkami tinkamiausi oro kondicionieriai, ir į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?

Funkcionalumas ir galingumas

Oro kondicionieriai dažniausiai yra pasirenkami tam, kad būtų galima atsigaivinti šiltuoju metų laiku, tačiau jie taip pat gali būti naudojami ir tuomet, kada reikia sušildyti patalpų orą. Taigi, kondicionieriaus funkcionalumas visada turi būti svarbiu kriterijumi, kada norima atrasti tinkamą produkciją. Dar vienas svarbus dalykas – tai oro kondicionieriaus galingumas. Jį paskaičiuoti galėsite pasinaudoję specialia skaičiuokle, kuri padės paprasčiau pasirinkti tinkamą produkciją.

Oro kondicionieriaus tipas

Langiniai oro kondicionieriai butui ar namams yra pigiausi, juos labai paprasta montuoti, tačiau šių kondicionierių triukšmingumas paprastai yra gana didelis. Pastatomi oro kondicionieriai taip pat gali pasiteisinti tada, kada ieškoma paprasčiausiai montuojamos produkcijos, tačiau šie kondicionieriai veikia gana triukšmingai, o jų kaina – gana didelė. Sieniniai oro kondicionieriai namams gali būti vienas geriausių pasirinkimų, tačiau jie gali būti pritaikomi ne visais atvejais, o kanaliniai kondicionieriai puikiai pasiteisina tada, kai svarbu išlaikyti estetinį patalpų vaizdą (jie yra gana paslėpti). Taip pat gali pasiteisinti kasetiniai oro kondicionieriai, kurie nedarko namų estetinio vaizdo ir gali vėdinti kelias patalpas. Lubiniai kondicionieriai gali būti puikia alternatyva, jei nėra galimybės montuoti kasetinio kondicionieriaus. Tokie įrenginiai puikiai vėsina patalpas, tačiau jie nėra taip gerai paslepiami kaip kasetiniai ar kanaliniai oro kondicionieriai.

Oro kondicionieriaus kaina

Paprastai kaina priklauso nuo to, koks konkretus oro kondicionierius yra pasirenkamas, ir kokioje parduotuvėje jis yra perkamas. Jei ieškote pardavėjų, siūlančių šią produkciją geriausia kaina, galite palyginti skirtingų pardavėjų nustatytus įkainius, ir čia visada pravers internetinė paieška. Taip pat ir tada, jei ieškosite pardavėjų tam tikrame mieste, pagal tam tikrus raktinius žodžius, pavyzdžiui, oro kondicionieriai Šiauliai, tikrai labai greitai rasite tai, ko ieškote. Specialistai visada galės patarti, kokie oro kondicionieriai gali būti pačiu geriausiu pasirinkimu, taigi, priimti tam tikrą sprendimą tikrai nebus labai sudėtinga.